Istället för att skydda och hjälpa ukrainska flyktningar på ett bra sätt, utsätter vi dem för svåra prövningar.


Vi är bland de sämsta i Europa på att ge dem en fristad!


Tal på Svenska
Läs tal från opinionsmöte på Måndagsrörelsen 2023-12-04 >>

Ekonomi

Det stör asylsökande får i Sverige har inte höjts sedan 1994 (!)

En mamma med två barn från Ukraina måste idag leva på ca 160 kr/dag. Det skall täcka ALLA kostnader, förutom hyra.


Det räcker inte! Många har inte pengar tillräckligt till mat. Det torde vara en opolitisk fråga att vi inte skall svälta ut dem från Sverige... men, faktum är att många lämnar Sverige för att det är för svårt att vara här!


De som kan / har hittat jobb har det givetvis lite bättre ekonomiskt, men det är långt ifrån all.


Vid Röda Korsets utlämning av matkassar för behövande i Hägersten (Stockholm) köar varje dag 100-tals föräldrar och äldre för att få en gratis matkasse.

Läs debattartikeln, som förtydligar detta >>

Utanförskap

Sverige är bland de sämsta länderna i Europa när det gäller att stötta (från det offentliga) ukrainska flyktningar. Är det så vi vill ha det? Är det vårt Sverige?


Många ukrainare lever i ett parallellsamhälle i Sverige. De vuxna har bara rätt till akut vård. De har inte personnummer, kan inte få bank-id


I Sverige lever de med samma status som asylsökande. I t ex Norge och Danmark har de flyktningstatus och får mycket mer hjälp.


Många har nu levt länge i detta utanförskap - både ekonomiskt och integrationsmässigt och är MYCKET slitna. Många önskar att de flytt till ett annat land om många som kan och orkar - lämnar Sverige. 


Är det så här vi skall ge dem skydd ? Läs debattartikel om utanförskap i SvD.

- Släpp in de ukrainska flyktningarna i samhället >>Det som hänt sedan denna skrevs är att ukrainska flyktningar i de flesta fall fått tillgång till SFI - inget mer >>

Debattartikel i Dagens Arena - Vårt mottagande av ukrainska flyktningar under all kritik >>

Psykiskt lidande

För många är de dagliga nyheterna hemska.


För ukrainarna är de hemskare. Artiklarna handlar om deras städer, deras släktningar.

Det är deras familjemedlemmar, som nu är i skyttegravarna. Det är deras släktningars hus som bombas. Det är deras släktningar och vänner, som kommer att frysa i vinter när infrastruktur för el - högst sannolikt - kommer att vara mål för bomber, drönare och sabotage.


Det finns måga svenska organisationer, som är verksamma i Ukraina du kan stötta. De hittar du inte på denna websida. Men - det finns många organisationer i Sverige, som ger stöd / ekonomisk hjälp till ukrainska flyktningar. Alla sådanna initiativ bidrar till att mildra både den ekonomiska situationen, utanförskapet och det psykiska lidandet.


Du hittar dessa organisationer här >>


Listen to Voices from Ukraine


Ukrainian refugees in Sweden and other people involved in the Russian full scale invasion tell their story. A pod by Vivianne Threschow / Beredskapslyftet